Dijital Telifin Öncüsü MESAM ile Sanatçı Hakları Güvende

Dijitalleşmeyle birlikte müzik piyasasında telif haklarının korunması her zamankinden daha önemli hale geldi. MESAM, sanatçıların dijital platformlardaki haklarını koruyarak, eser sahiplerinin maksimum kazanç sağlamalarına yardımcı oluyor. Eğer siz de bir besteci, söz yazarı veya aranjörseniz MESAM’a üye olarak müziğinizin her dinlenmede size kazanç sağlamasını garantileyebilirsiniz.
Dijital telifin öncüsü MESAM, sanatçıların haklarını nasıl koruyor?
Dijitalleşme, müzik endüstrisinde köklü değişikliklere neden oldu. Günümüzde sanatçılar, eserlerini global platformlarda yayınlayarak geniş bir dinleyici kitlesine ulaşabiliyor. Ancak bu dijital dönüşüm, beraberinde telif hakkı ihlallerini de getiriyor. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), sanatçıların dijital telif haklarını koruyarak müzik endüstrisinde önemli bir rol oynuyor.
Bu yazıda, MESAM’ın dijital telif haklarını nasıl koruduğunu, eser sahipleri ve diğer mali hak sahipleri için sunduğu avantajları ve dijital platformlarda telif gelirlerini nasıl artırabileceğinizi ele alacağız.
1. DİJİTAL TELİF NEDİR? SANATÇILAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?
Dijital telif, sanatçıların eserlerinin internet ortamında korunmasını ve her kullanımda gelir elde etmelerini sağlayan bir sistemdir. Müzik tüketiminin çok büyük oranda dijital mecralarda gerçekleşiyor olması ve geleneksel medya araçlarının dijitalleşme eğiliminin artarak devam etmesi dijital telifin önemini her geçen gün arttırıyor. Bu sebeple eser sahiplerinin dijital lisanslamada ve dijital telif takibinde öncü olan MESAM’ın sunduğu hizmetlerden ve olanaklardan faydalanması oldukça önemli. Dijital teliflerinizin MESAM tarafından takip edilmesinin önemini şu şekilde özetleyebiliriz:
MESAM üyesi olmanız YouTube, Spotify, Apple Music gibi platformlarda müzikten gelir elde etmenizi sağlar. Bu gelir, içerik sahibi olarak sizin ya da yapımcınızın veya müzik dağıtım firmanızın bu dijital platformlardan elde ettiği gelirden farklı bir gelir kalemidir. Bir dijital platforma yüklenen bir Ses Kaydı (fonogram) için bu platformlar içerik sahibine yani fonogram sahibine ödeme yaparlar. Bu ses kaydında kullanılmış olan müzik eserinin bestecisi, söz yazarı, aranjörü ve diğer hak sahipleri için ise meslek birliklerine ayrıca telif ödemesi yapılır. MESAM Türkiye’de ve tüm dünyada bu kapsamda üyeleri için telif toplar ve 3 aylık dönemlerde bu telifler üyelere dağıtılır. MESAM tüm dünyada sizin adınıza Dijital lisanslama süreçlerini yönetir.
Eserler için kullanım izni verme yetkisi eser sahibinin kendisi tarafından kullanılan bir yetkidir. Öte yandan MESAM, dijital servislerle yaptığı anlaşmalar sayesinde izinsiz olarak kullanılarak bu platformlara yüklenen eserleriniz için sizin adınıza işlem yapar. Sizden izin alınmadan dijital platformlara yüklenen eserlerinizin yayından kaldırılması için mobil aplikasyonumuz, üye web servislerimiz, Whatsapp hattımız veya eposta yoluyla MESAM’a bilgi vermeniz yeterli.
2. MESAM DİJİTAL TELİF HAKLARINI NASIL KORUYOR?
MESAM, sanatçılar için müzik telif haklarını koruyan ve eser sahiplerine hak ettikleri geliri sağlayan bir meslek birliğidir. Peki, MESAM sanatçılara hangi avantajları sunuyor?
a) Dijital Platformlardan Telif Geliri Sağlamak
Sanatçılar, dijital platformlarda şarkılarının çalınmasından telif hakkı gelirleri elde eder. MESAM, sanatçılar adına bu platformlarla anlaşmalar yaparak gelir paylaşımını sağlar.
YouTube Content ID: Sanatçının eserleri izinsiz kullanıldığında Content ID sayesinde bu kullanımlar otomatik olarak tespit edilir ve YouTube üzerinden telif kazancı sağlanır. Content ID tarafından tespit edilmeyen izinsiz kullanımlar MESAM personeli tarafından yapılan manuel çalışma ile tespit edilir ve Manuel Hak Talebi işlemi yapılır. Spotify, Apple Music ve Deezer: MESAM, dijital platformlardan dünya standartlarında oranlar ile müzik yayını başına gelir elde edilmesini garanti eder.
TikTok ve Instagram: Müzik servislerinde olduğu gibi kısa video platformlarında kullanılan müzikler için de sanatçılara telif geliri aktarılır.
b) Uluslararası Telif Koruması
MESAM uluslararası alanda da öncü konumdadır. MESAM, tüm dünyada, telif mekanizmalarının işlediği tüm ülkelerde sanatçılar adına telif toplar. Youtube, Spotify, Deezer, Instagram vb. global müzik servisleri için MESAM doğrudan telif takibi ve tahsilat yaparken diğer lokal müzik servisleri için ise her ülkedeki yerel meslek birliği ile çalışır ve müziğinizin kullanıldığı her yerde sizin adına telif takibi ve tahsilatı yapılmasını sağlar.
c) Telif İhlallerine Karşı Hukuki Destek
MESAM, sanatçılar adına yürütmeye yetkili olduğu hukuki süreçleri yöneterek eser sahiplerini koruma altına alır. Sanatçının izni olmadan üretilen ve dijital platformlara dağıtılan içeriklerin kaldırılmasını sağlar. Sanatçının dijital alanda yaşadığı tüm telif hakkı ihlallerinde MESAM uzman ekibi ve avukatları ile sanatçının haklarının korunmasını sağlar.
d) Çağdaş Yazılım Altyapısı ve Uzman Kadro
MESAM, Türkiye müzik endüstrisinde yazılım ve teknik altyapıdaki dışa bağımlılığa son vermiş ve 2019 yılında kendi yazılımı olan Octopus’u üretmiştir. Hem sektör ana yazılımı ile bağımlılığa son vererek yazılım ihracatı yapacak koşullara erişmiş hem de lisanslama, finans ve diğer tüm alanlardaki operasyonlarda kullanılan yazılımları kendisi üreterek teknoloji ve yazılım alanındaki liderliğini perçinlemiştir. Kendi alanında yazılım üreten tek meslek birliği olarak MESAM, kardeş meslek birliklerine de yazılım altyapısı desteği vermektedir. Lisanslama, dağıtım ve finans başta olmak üzere günün gerekliliklerine uygun olarak teknoloji ve yazılım yatırımlarına devam eden MESAM, uzman kadrosuyla birlikte dijital alan başta olmak üzere haklarınızı en etkin şekilde korumaya devam ediyor.