Content-ID sistemi iki türlü ses tanıma özelliğine sahiptir; Ses Eşleşmesi ve Melodi Eşleşmesi. YouTube’a yüklenen bir videonun Ses Eşleşmesi ile tespit edilebilmesi için öncelikle Ses Kaydı (fonogram) sahipleri veya onları temsil eden iş ortakları tarafından bu içeriklere dair Ses Kaydı bildirimlerinin yapılmış olması gerekir. Böylece herhangi bir kullanıcı tarafından bu Ses Kaydı’nı içeren bir müzik videosunun yüklenmesi durumunda Ses Eşleşmesi otomatik olarak gerçekleşmekte ve ilgili Ses Kaydı için ilk kullanımdan itibaren telif işlemeye başlamaktadır.
MESAM’ın üyeleri adına telif tahsil edebilmesi için ise MESAM’ın bu “Ses Kaydı”na kendi “Müzik Eseri” hak talebini de ilişkilendirmiş olması gerekmektedir. Bir Ses Kaydına bir sefere mahsus olmak üzere Beste hak talebimiz ilişkilendirildiğinde bundan sonraki tüm kullanımlarda Ses Eşleşmesi sayesinde Ses Kaydı ve dolayısıyla Beste hakları otomatik olarak devreye girmekte, olası hak kayıplarının önüne geçilbilmektedir.
Melodi Eşleşmesi ise bir Ses Kaydı’nın aynen kullanılmadığı, müzik eserlerinin yeniden yorumlandığı videolardaki olası telif haklarının tespit edilebilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Amatör/profesyonel canlı performans videoları bu tip videolara örnek olarak gösterilebilir. Bu eşleşme türünde Content ID sistemi Ses Kaydı formatında bildirilmiş olan müzik eserleri ile yüklenen video içeriğindeki sesleri melodik yapı çerçevesinde karşılaştırmakta ve aynı olduğu varsayılan içerikleri eşleştirmektedir. Melodi Eşleşmesi’nin Ses Eşleşmesi’ne nazaran oldukça düşük oranda başarı sağladığı belirtilmelidir. Sadece melodi eşleşmesinin söz konusu olduğu durumlarda “Ses Kaydı” hakları video sahibine ait kalmakta, MESAM’ın temsil ettiği Müzik Eseri hakları ise aktif hale gelmektedir. Yeniden yorumlamalarda yorum farklılığından dolayı Content-ID Melodi Eşleşme sisteminin tespit edemediği ve dolayısıyla hak talebinin uygulanmadığı durumlar oluşabilmektedir. Böylesi durumlarda tarafımızdan manuel işlem uygulanmaktadır.